Bangkok_tuktuk

** Cjenkanje sa tuk-tukovcima, Pad Thai i kukci na Khao San Roadu, ping pong show u crvenoj četvrti i druženje sa Changom i Singhom bili su dovoljni za prvu večer i otvaranje apetita za ono što slijedi u zemlji osmjeha. **

Suprotno uobičajenim pravilima, koja uključuje planiranje najsitnijih detalja putovanja, odluka o odlasku na Tajland u kolovozu 2013. pala je impulsno, svega nekoliko tjedana prije puta. Tada je na Tajlandu kišna sezona što znači visoke temperature, niže cijene, manje turista, ali i mogućnost dužih kišnih razdoblja i poplava. Spremno smo prihvatili rizik što će se, jednoj nezgodi usprkos, kasnije pokazati kao pun pogodak. Do Tajlanda smo došli zaobilaznim i nešto jeftinijim putem, noćnim vlakom do Budimpešte u društvu horde backpackera koja se vraćala s Jadrana, zatim avionom do Helsinkija te preko Hong Konga do Bangkoka.

Kultura cjenkanja

Prtljaga nije mogla pratiti naš tempo pa smo ju morali pričekati neko vrijeme u društvu neprestano nasmiješenog osoblja na lost&found odjelu. Veselju nije bilo kraja kada je kupljena kartica za ** unlimited Internet za nevjerojatnih 300 BHT (oko 50 kn) **. Za istu cijenu uspjeli smo doći od poprilično udaljenog aerodroma do centra grada, no za to je potrebno biti uporan i odbiti svaku ponudu za dogovaranje cijene unaprijed. Taksist se naravno želio nagoditi za cijenu koja bi na kraju bila 3 puta viša od one koje smo platili. Bio je to naš ** prvi susret sa cjenkanjem, nacionalnim sportom koji ćemo u sljedeća dva tjedna usavršiti **.

Naš ** KC Guesthouse nedaleko Khao San Roada ** pokazao se kao idealna destinacija za istraživanje grada. Pao je prvi tajlandski pozdrav, klanjanje skupljenih ruku i obavezno skidanje cipela na ulazu u hostel. Odmah sam se sjetio bake koja bez skidanja cipela u kuću ne pušta nikoga, ovdje joj bi se to svidjelo. Sve ostalo vezano za Tajland sumnjam obzirom na to da nisam vidio većeg čistunca.

** Krevet, ventilator, maleni umivaonik i tuš u sobici s pogledom na neizbježni 7eleven bilo je sve što nam je trebalo **. Tuširanje znači i potapanje cijele kupaone, naime tuš (ustvari rupa u podu) se nalazi neposredno pored WC-a te nije odvojen od ostatka kupaone. Tako zauzima manje mjesta, čemu komplicirati.

khaosanroad_bangkok_market

Backpackiranje Khao San Roadom

Prva sljedeća destinacija bio je ** Khao San Road, nezaobilazno mjesto u Bangkoku, raj za backpackere i sve one koji žele iskusiti puls grada **. Glad smo utažili bacivši se na prvi u nizu brojnih kolica – pokretnih kuhinja na kojima se prodaje ** Pad Thai **. Ovo klasično tajlandsko jelo sastoji se od tjestenine i povrća te dodataka po izboru poput piletine, jaja i plodova mora. Cijena je ispod 10 kn. Za odvažnije u ponudi su i sveprisutni ** kukci, nešto nalik skakavcima i škorpionima, na štapiću ili bez njega **. Nismo se odvažili probati ih (oni koji jesu kažu da su potpuno bezukusni), no zato smo opalili nekoliko fotki, što se također naplaćuje.

Osim spomenutih kulinarskih delicija na nešto manje od kilometar dugom Khao San Roadu pronaći ćete jeftine hostele, bezbroj barova i klubova, tattoo shopova, trgovina jeftinom odjećom i obućom, salona za masažu i putničkih agencija koje u ponudi imaju apsolutno sva putovanja Tajlandom koja možete zamisliti. Ne znam kako je Khao San izgledao prije nego što je film „The Beach“ sa Leonardom Di Capriom doveo horde turista no, privlačnosti i kiču usprkos, nije prošlo puno vremena prije nego smo uletjeli u tuk-tuk i otisnuli se na drugi kraj grada.

khaosanroad_bangkok

Nikud bez tuk-tuka

Definitivno najuzbudljivije transportno sredstvo je ** tuk-tuk: šarena rikša na tri kotača koja ne bi prošla niti minimalne sigurnosne standarde na zapadu **, no to je nešto o čemu tada ne razmišljate. Tuk-tukovi su skuplji od taxija što znači i veću početnu cijenu koju cjenkanjem možete višestruko spustiti. Uz to, morate se pripremiti na borbu sa vozačem koji će vas htjeti odvesti do kvazi draguljarnica s kojima ima dogovorenu proviziju na sve što eventualno kupite. Pristanete li na mali detour vožnja će biti jeftinija, ali ćete izgubiti puno više vremena. Mi smo se odlučili za bržu i nešto skuplju opciju ne bi li iskoristili svaku minutu prve večeri.

Već prva vožnja do ** Pat Ponga, jedne od nekoliko zona za zabavu ** pokazala se kao nadasve zanimljivo iskustvo, pogotovo po kiši koja je upravo pljusnula. Tamo smo upoznali srednjovječni par, on iz Australije, ona sa Novog Zelanda, slobodno vrijeme provode na tajlandskim plažama na koje se vraćaju svake godine. Nakon toga smo se manje brinuli zbog potencijalnih kiša i poplava u to doba godine.

bangkok_tuktuk_rain

Ping Pong u Pat Pongu

** Pat Pong noćni market ** bio je prvi u nizu nebrojenih marketa koje ćemo vidjeti na ovom putovanju. Formula je svuda ista – jeftina odjeća, obuća, suveniri, hrana i trgovci koji vladaju osnovama engleskog, ali zato jako dobro znaju matematiku. Pokušat će vam prodati odjeću, obuću, hranu i razne suvenire za male pare, no nemojte se dati smesti, ** ovdje je cjenkanje način života ** tako da cijenu u većini slučajeva možete značajno spustiti.

Namirišu li turista zaposlenici obližnjih klubova će se priljepiti za vas kao pijavice nudeći vam odlazak na tzv. ** ping pong show ** (ne mislim na stolni tenis), za koji dobivaju proviziju. Završite li na nekom od ovakvih mjesta pripremite se na plaćanje nekoliko rundi pića koje niste naručili i zaista tužne scene izrabljivanja ljepšeg spola što na Tajlandu možete vidjeti na svakom koraku.

bangkog_nigh_motorbike

Chang i Singha

Nakon šetnje Pat Pong marketom odlučili smo zaključiti prvu večer u društvu Changa i Singhe (njihove Žuje i Karlovačkog) iliti, kako bi kolega sa Nove Runde rekao, *** daskovača ***. Oduvijek sam se pitao zašto Engleski premierligaši svake godine u sklopu svojih predsezonskih turneja posjećuju Tajland. Odgovor leži u činjenici da su ove dvije velike pivovare jedne od sponzora lige i nekih klubova. Nemoguće je ne primjetiti Singhine billboarde s igračima ** Manchester Uniteda i Chelsea **, glavnim promotorima Premier lige na Tajlandu. Bivši kontroverzni tajlandski premijer ** Thaksin Shinawatra ** jedno je vrijeme bio vlasnik Manchester Cityja (između ostalih i Vedrana Ćorluke kojeg je kupio iz Dinama). Trenutno zemljom upravalja njegova sestra, dok se on skriva ne bi li izbjegao zatvorsku kaznu. Za razliku od obitelji Shinawatra kraljevska obitelj uživa golemo poštovanje. U sljedećem postu biti će riječi o kralju i kraljičinom rođendanu, zadnjem bastionu morala u crvenoj četvrti i simpatičnoj gazdarici u hotelu koja ga čuva, o kulturi, transportu i još pokojoj zanimljivosti ovog fascinantog grada.

Bangkok foto galerija

Sljedeći nastavak Tajland putopisa
Tajland putopis br.2 – Javljanje iz posljednjeg utočišta morala grješnog Bangkoka