Sukhothati_park

** Na putovanju u Sukhothai spoznali smo sve nedostatke nepoznavanja jezika, saznali sve o kraljevskoj obitelji i kraljičinom rođendanu, upoznali korejsko-njemačko-nizozemsko društvo i istražili prelijepi Sukhothai na dva kotača.**

Nakon intenzivnog jednodnevnog izleta u okolici Kanchanaburija pala je odluka da odmah preko Bangkoka krenemo do 600 km udaljenog Sukhothaija. Našli smo nekakav kombi prijevoz koji je skupljao putnike po hostelima u Kanchanaburiju i vozio za Bangkok. Mislili smo da je nas pokupio zadnje, bili smo u krivu.

Na tajlandskim cestama bez amortizera

U kombiju bez amortizera je na kraju bilo više ljudi nego što je predviđenih mjesta, svi smo držali stvari u naručju i drockali se pet sati, gotovo dvostruko duže od predviđenog do tajlandske metropole.

Plan je bio da stignemo na vlak i unajmimo spavaća kola do Sukhothaija no zbog „nepredviđene“ gužve na vlak smo zakasnili. Jedina preostala opcija za odlazak na sjever te večeri bila je autobus na sjevernom kolodvoru koji je polazio točno u ponoć no i to nam je bilo knap. Po dolasku u kišni Bangkok uhvatili smo prvi taksi pokušavši objasniti čovjeku da nam se zaista žuri. Kad smo mu napokon uspjeli objasniti da želimo doći na drugi kraj grada za manje od pola sata taksist se počeo sumanuto smijati i na lošem engleskom natucati nešto što smo protumačili kao da nećemo stići, ali on će se ipak potruditi.

Kraljičin rođendan

Veseli taksist je svoju misiju shvatio ozbiljno, no kada bi svako malo zapeo u koloni udario bi u smijeh i mrmljao nešto u stilu “nećemo uspjeti”. U jednom trenutku nas je zarazio smijehom no kada smo se sjetili da ćemo se morati snalaziti za smještaj iza ponoći u sve samo ne turističkom kvartu osmijeh je brzo postao stvar prošlosti.

Smijala nam se i kraljica Sikirit s brojnih plakata koji su se nalazili gotovo na svakom uglu. Taj dan je bio kraljičin 81. rođendan, dijelovi Bangkoka bili su ukrašeni lampicama kao da je Božić. Dodatni razlog proslave bio je **kraljev izlazak iz bolnice i povratak u palaču nakon nekoliko godina. S kraljem Bhumibolom Adulyadejem kraljica je u braku od 1950. On je pak na vlasti od 1946. što ga čini aktualnim vladarom s najduljim stažem na svijetu **(druga je kraljica Elizabeta sa samo 60 godina staža). Za razliku od političara oni su ovdje pravo božanstvo što znači da nema teorije da čujete nešto loše o kraljevskoj obitelji.

Sukhothati_queen_sikirit

Izgubljeni u prijevodu

Na autobusni kolodvor smo došli 3 minute prije polaska autobusa no trebalo je još pronaći peron i kupiti kartu. Znali smo da postoji autobus do Sukhothaija, no ne i da je potrebno kupiti kartu prvo do Phitsanuloka, a tek nakon toga novu do finalne destinacije. ** Nakon obilaska 10 šaltera i bezuspješnog pokušavanja sporazumijevanja s kolodvorskim službenicima koji nisu znali odgovoriti niti na „Speak english?“ već smo se pomirili sa ostankom na sjeveru Bangkoka**. Ipak, jedna je gospođa uspjela shvatiti kamo želimo stići i pokazala nam na peron sa kojeg je autobus kretao. **Ušli smo u još jednu putujuću hladnjaču **(puhanje se naravno nije bilo moguće isključiti) i nekako izdržali do Phitsanuloka. Tamo smo uhvatili lokalni autobus za Sukhothai i bez previše razmišljanja dotuktukali se do Banthai gueshousea, prvog hostela koji smo pronašli u Lonely planetu.

Sukhothati_bus

Gladni, žedni i promrzli prvo smo, naravno, potražili struju ne bi li napunili svoje i-uređaje i spojili se na internet. Ubrzo nam se pridružio Daniel, simpatični Nijemac porijeklom iz Južne Koreje, i Nizozemke Marieke i Anemike, njegova djevojka i njezina sestra. Brzo smo pronašli zajedničke interese s kolegama backpackerima – putovanja, filozofiju i hranu, i sljedećih nekoliko dana proveli zajedno.

Sukhothati_park1

Putovanje u povijest na dva kotača

Osnovni motiv dolaska u ** Sukhothai (Rising of Happiness) bio je UNESCO zaštićen povijesni park koji se sastoji od 21 arheološkog nalazišta oko 4 jezera unutar zidina i još 70 objekata u neposrednoj blizini**. Iako će povijesne knjige osporiti da je Sukhothai prvo tajlandsko kraljevstvo utjecaj ove civilizacije sa prijelaza 13. na 14. stoljeće na tajlandsku kulturu bio je neizmjeran.

Sukhothati_park1

Sukhothati_park1

Sukhothati_park2

Za razliku od gužve u Bangkoku park je moguće razgledati gotovo neometan od strane drugih turista, mir i tišina upotpunili su unikatno iskustvo ovog svetog mjesta. Za putovanje kroz vrijeme nije nam trebao DeLorean. Bicikliranje između monumentalnih statua i hramova uz kreket žaba i zalazak sunca bilo je jedno od ljepših iskustava na ovom putovanju.

Sukhothati_park4

Sukhothati_park5

Posramljena konobarica

Za razliku od starog Sukhothaija novi se ne razlikuje od bezličnih gradskih predgrađa. Odlučili smo ne riskirati sa sumnjivom ponudom na ulici i uputili se u restoran Dream Cafe, navodno najbolji restoran u gradu. **Konobarica nije skidala osmjeh sa lica dok smo naručivali hranu no nakon ukusnog predjela nikako nije donosila drugo jelo . Više puta smo se raspitali za nastavak na što bi ona kimnula glavom i nasmijala se, no jelo nikako da dođe. Uvidjevši naše negodovanje pridružila nam se i šefica. Njoj smo uspjeli objasniti što smo naručili. Kad je shvatila da njena djelatnica propustila to zabilježiti povukla ju je za uho i izderala se na nju, bilo nam je žao jadne žene. ** Kod Tajlanđana nema veće uvrede od priznanja da nešto ne razumiju, ne mogu ili ne znaju. Sve može, jelo stiže „za 5 min“ (nije bitno koje).

Bilo kuda 7Eleven svuda

Na povratku u hostel svratili smo u neizbježni 7eleven, sveprisutne trgovine kojih na Tajlandu ima više nego fast food restorana u Americi, točnije oko 6800. Ovaj teksaški franšizer uspio je 2007. preteći i McDonalds postavši sa 50 000 prodajnih mjesta prvi retailer po broju lokacija na svijetu. Za razliku od čistih i urednih američkih poslovnica tajlandske se mogu opisati kao veliki frižideri (klima je naime uvijek na najjače) u kojima se jeftino možete opskrbiti hranom, pićem i, najbitnije, prepaid karticama mobilih operatera.

Sukhothati_7eleven

Tu komotno možete zadovoljiti dnevne potrebe za proteinima i bjelančevinama na integriranom fast food odjelu odmah pokraj blagajne. Jedan od 7-Eleven specijaliteta je tzv. rice burger, umjesto kruha koriste rižu. Za ljubitelje plodova mora u ponudi je ribica Nemo.

Nakon više od dva dana izvan normalnog kreveta jedva smo dočekali povlačenje u bungalov, raznim insketima i bubama koje su nas tamo čekale usprkos. Sljedeća postaja Chiang Mai, uz standardnu kombinaciju tuk-tuka i autobusa.

Sukhothai_tuktuk

Kanchanaburi, Sukhotai, Chiang Mai foto galerija

Sljedeći nastavak Tajland putopisa
Tajland putopis br.5 – Kišna sezona u Chiang Maiju

Prethodni nastavak Tajland putopisa
Tajland putopis br.3 – Željeznicom smrti preko mosta na rijeci Kwai u Kanchanaburiju